American hairless terrier • Amerikai meztelen terrier

Röviden a fajtáról - Amerikai meztelen terrier

A fajta eredete

Kamilka

Más kopasz kutyáktól eltérően ennek a kistermetű fajtának a keletkezése időben pontosan behatárolható. 1972-ben az Edwin Scott tulajdonában levő rat terrier szukának egy teljesen meztelen kiskutyája született. A tenyésztők Josephine-nek keresztelték el a kutyalányt, majd – más érdeklődő híján – Scottéknál maradt és az egész család kedvencévé vált. Az azt követő években Josephine egypár kopasz kiskutyát hozott napvilágra, és így új kutyafajta megalapítójává lett. Ezt a kopasz terriert eleinte a rat terrierek meztelen változataként tartották nyilván, ám a fáradhatatlan tenyésztői igyekezetnek köszönhetően 2004. január 1-i hatállyal „amerikai meztelen terrier” néven önálló fajtaként jegyezték be. Hasonló a helyzet a kínai kopasz kutyáknál is, melyek meztelen és szőrös változatban egyaránt előfordulnak. Mindkettő el van ismerve, és a kutyakiállításokon elkülönítve értékelik őket.

Tulajdonságaik

Az AHT az élénk, bűbájos, igen játékos és kellemes kistermetű fajtákhoz tartozik. Kíváncsi és okos természetüknek köszönhetően könnyen kezelhetőek, és ideális társak Imádják a gyermekeket, jól kijönnek a többi kutyával, sőt, a macskákkal is. Az amerikai meztelen terrierek imádják az ember társaságát, és valamennyi közös tevékenységüket élvezettel végzik gazdájukkal. Imádják az Agility-t!

Testfelépítése

Az amerikai meztelen terrier fejlett izomzatú, aktív, erélyes és fürge kutya. A testhossz és a testmagasság preferált aránya 10: 9. Ez azt jelenti, hogy a kutya hosszának minden esetben meg kell haladnia a magasságot. Járásával vidám benyomást kelt, ami a kutya gyorsaságáról és erejéről tanúskodik. Az amerikai meztelen terrier kiegyensúlyozottan, erőltetés nélkül, a mellső lábak előrehelyezésével jár, anélkül, hogy nehézkes benyomást keltsen. Nagyobb sebességek mellett a lábak a test középvonala felé tartanak. Feje széles, enyhén ívelt, ék alakú, a test méreteivel arányos. Fülei fordított V alakúak, a koponya külső szélein helyezkednek el, és a kutya egyenesen, kihegyezve vagy lekerekítve hordja őket. A szőrös változatnál a leengedett fül teljesen megszokott, a meztelennél elfogadott dolog. A lekonyuló fül viszont elfogadhatatlan hiányosságnak számít. Farka természetes, tövénél erős, vége felé keskenyedő. Bármilyen helyzetben hordható, sőt a hát irányába is felcsavarodhat, amennyiben a kutya lesben áll. Az amerikai meztelen terrier magassága 25 – 41 centiméter között, súlya 5 - 10 kilogramm között mozog.

Kopaszság

Az amerikai meztelen terrier egyedülálló a kopasz fajták között, mivel kopaszsága recesszív, vagyis két meztelen kutyának kizárólag meztelen kiskutyái születhetnek. A többi kopasz fajta domináns szőrmentesség hordozója, ami azt jelenti, hogy két kopasz kutya keresztezésének eredményeként egyaránt szőrös és meztelen kiskutyák is jöhetnek világra. A kiskutyák sima, kifejletlen, az egész testet borító szőrzettel születnek. Ez az „alszőrzet” 6 – 8 hét alatt fokozatosan kihullik, és ezt követően a kiskutya teljesen meztelenné válik. A felnőtt amerikai terrier szőrmentes változata bajszot és a szemöldököt leszámítva meztelen. A felnőtt kutya testét rövid (max. 1 mm hosszú), igen sima alszőrzet boríthatja. Bőre meleg, érintésre csodálatosan sima, sőt bársonyos.

A fajta óriási előnye, hogy sehol nem kell borotválni, mivel meztelensége teljes mértékben természetes. A szőrös változat prémje rövid, sűrű, sima és csillogó. Bármilyen színárnyalat elfogadható, az egyszínű kutyák esetében ez azonban csupán akkor érvényes, ha fehér színről van szó (ez csupán a szőrös változatra vonatkozik). Teljes mértékben csupán a merle szín elfogadhatatlan. Az amerikai meztelen terrier ép, megfelelő nagyságú, egyenletesen elhelyezkedő, csodálatos, fehér fogakkal rendelkezik.

Mit tudnék hozzátenni...

A kutyatenyésztők legtöbbször azt állítják, hogy egész életükben ugyanahhoz a fajtához maradnak hűek, az igazat megvallva, ha a kezemet a szívemre teszem, az amerikai meztelen terrier páratlan kincs a kutyák között, amely a szívembe lopta magát. Tudom, hogy a továbbiakban pont az amerikai meztelen terrier lesz családom oszlopos tagja.

Vissza a lap tetejére